На LIGNA 2019 SCM представи визията си за следващото поколение мебелна фабрика

Издание 2019 на знаменитото изложение Ligna беляза 60-тото юбилейно участие на италианския гигант SCM в Хановер с елегантен и светъл щанд от над 4 хил. кв. м. и с посетители и клиенти от 5-те континента. Официалният дилър на SCM за България РИМ Инженеринг по традиция се грижеше за гостите от България, запознавайки ги с последните новости в технологичните производствени решения на ниво организация на модерна мебелна фабрика и на равнище отделни машини с най-новите модели и подобрения.

Фокусът на тазгодишното представяне на SCM в Хановер беше върху визията за последно поколение мебелна фабрика под наименованието Smart & Human Factory. Логична еволюция на насочената към автоматизацията Индустрия 4.0, новата концепция на SCM се гради на умната, но и достъпна взаимовръзка човек-робот за целите на гъвкав производствен процес при доминиращо присъствие на индивидуални клиентски поръчки за мебели.

В обширната демонстрационна зона посетителите на щанда на SCM в зала 13 имаха възможността да наблюдават в реално време как машини, роботи и хора работят по-лесно и по-ефективно заедно. Автоматизираното производство на индивидуални поръчки е с максимална гъвкавост и възможност да бъде комплектовано за разнообразни по обем и вид мебелни производства. В своята същност процесът протича в няколко основни стъпки, започвайки от софтуерните и дигитални приложения, които обработват различните заявки и предварително „планират“ и групират необходимите детайли. Автономни мобилни роботи разпознават и взимат за отвеждане необходимите плочи към зоната за екитекиране и разкрояване. Следва повторно сканиране и своеобразни интелигентни мобилни товарни колички отвеждат вече разкроените детайли до следващата работна точка. Кантиращата машина от ново поколение работи с различни по размер, форма и цвят детайли, като автоматично устройство връща кантираните детайли при оператора. Следвайки същият работен модел, автономните товарани колички отвеждат детайлите към пробивен център, след това към зоната за асемблиране, пакетиране и складиране на готовата продукция. Тези сложни и многобройни операции протичат в хармония и безопасност между човешкото присъствие на оператора и постоянно движещите се из фабриката автономни роботи, които в реално време засичат и заобикалят евентуални препятствия по трасето.

Друг акцент от представянето на SCM бяха технологичните решения за повърхностна обработка – шлайфане, пресоване, финишна обработка, лакиране и боядисване – на щанда на Superfici в зала 16, също следвайки модела на новата умна фабрика.

Общо над 60 новости – нови модели, подобрения и нововъведения бяха показани де факто във всички сфери на предлаганите от SCM технологиии видове машини – за обработка на плочи и масив, за занаятчийски, малки, средни и големи индустриални производства, като допълнително затвърждаване на водещата позиция на италианската група като компанията, предлагаща най-широкия спектър в света от решения за вторична обработка на дърво.

 

 U9A2560

 

 U9A2987

 

 U9A3197